Teniška zveza Slovenije – Latvija

0

Kranj, 16.7.2005

Kapetan slovenske reprezentance Marko Por je imel še kako prav, ko je pred tekmo dvojic opozarjal na to, da tekma z Latvijo še ni odločena in da bo pot do odločilne tretje zmage še težka. Oba kapetana sta ostala pri prvotnih nominacijah, to pomeni, da so na centralno igrišče stopili Rok Jarc in Boštjan Ošabnik za Slovenijo ter Andis Juska in Ernests Gulbis za goste iz Latvije. Naša dva sta začela odločno, zanesljivo in čvrsto ter gladko dobila prvi niz s 62. V drugem in predvsem tretjem nizu sta Latvijca začela dvigovati nivo kvalitete svoje igre in uspelo jima je osvojiti tretji niz. Naša dva sta v tretjem nizu igrala vse preveč mehko, tako da prave možnosti za zmago v tem nizu niti bilo. Tako kot dan prej pa je naš kapetan Marko Por znal motivirati oba svoja igralca in v četrtem nizu sta Rok in Boštjan spet zaigrala, tako kot znata. Končnih 62 76(4) 46 62 za Slovenijo je pomenilo napredovanje v finale 2. evroafriške skupine, kjer se bo Slovenija v gosteh pomerila bodisi z reprezentanco Alžirije bodisi z reprezentanco Portugalske.

Sobota je ponavadi tudi dan za uradne dogodke, kot sta otvoritev in večerja. Naši igralci in funkcionarji ter seveda gostje iz Latvije ter vsi glavni sodniki so se v prijateljskem vzdušju pogovorili v restavraciji Zois na Brdu.

1. dan Slovenija – Latvija 2/0

Kranj, 15.7.2005

Prvi od naših je na centralno igrišče, ki mora po pravilih ITF-a biti v uradni barvi Davisovega pokala, to je v zeleni barvi, stopil preizkušeni Marko Tkalec, ki je sijajno opravil svojo nalogo in svojega nasprotnika prvega moža Latvije Andisa Jusko premagal s 61 63 in 64. Prva dva niza sta bila “sanjska” in Juska je lahko le nemočno pogledoval proti svojemu kapetanu, ki pa tudi ni našel protiigre za močne, natančne in zanesljive udarce našega Takija. Pomagala ni niti jeza, s katero si je Latvijec skušal dvigniti nivo adrenalina in se vrniti v igro. Zaradi metanja loparja in udarca, s katerim je poslal eno od žogic z igrišča, si je od našega sodnika Aleša Breclja iz Nove Gorice prislužil celo kazensko točko. Tretji niz je bil bolj izenačen, a ga je Marko rutinirano pripeljal do konca in zmagoslavno dvignil roke.

V drugem dvoboju, v katerem je za Slovenijo zaigral v tem trenutku naš najviše uvrščeni igralec Grega Žemlja, sprva ni šlo vse po načrtih. Grega je začel nervozno, preveč je forsiral, šestnajstletni Ernests Gulbis pa je to znal izkoristiti in prvi niz je “odšel v Latvijo”. V tem trenutku pa je na sceno stopil naš novopečeni kapetan Marko Por, ki je znal umiriti svojega varovanca in mu z jasnimi napotki, ki jih je Grega uresničil na igrišču, pokazal pravo pot do zmage. Grega je naslednje tri nize in s tem dvoboj dobil dokaj gladko. Končni rezultat 57 61 63 64 je pravi odraz moči na igrišču oziroma prava slika poteka dvoboja in dogodkov na igrišču.

Slovenci po prvem dnevu tako vodimo z 2/0 in smo tudi v dvoboju dvojic rahli favoriti. Kljub vsemu naš kapetan Marko Por opozarja, da dvoboj še ni končan, tako da bosta naša Boštjan Ošabnik in Rok Jarc v jutrišnjem dvoboju igrala v “peti prestavi”, tako kot da bi šlo za odločilni dvoboj. Saj to ta dvoboj v veliki meri tudi je – v primeru naše zmage bi se že uvrstili v finale naše skupine, kjer nas čaka zmagovalec med Alžirijo in Portugalsko.

Žreb

LEAVE A REPLY