Podjetnik Kropec: »Odlagališče bo prestavljeno do konca leta« | Štajerski Tednik

0

Nahajate se: Domov > Novice > Po naših občinah

Podjetnik Kropec: »Odlagališče bo prestavljeno do konca leta«

Slovenska Bistrica, 20.07.2015 | Mojca Vtič

Prva velika čistilna akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu je bila izvedena v aprilu 2010. In medtem ko so mnogi Slovenijo reševali odpadkov, je v Slovenski Bistrici, tako pove Slovenjebistričanka Majda Sekol, nastalo odlagališče železa, in to brez ustreznih dovoljenj. Še več, da sta se kršili uredbi o odlaganju odpadkov in mejnih vrednostih hrupa, kažejo ugotovitve okoljskih inšpektorjev. A kot pravi slovenski pregovor: tresla se je gora, rodila se miš. Vse do letos, ko je inšpektorat izdal odločbo, da mora podjetnik do konca leta odstraniti vse odpadke, in to naj bi Benjamin Kropec, kot je zatrdil, tudi storil.

Kot smo v Štajerskem tedniku že poročali, v mestu Slovenska Bistrica že več let brez kakršnegakoli dovoljenja deluje odlagališče železa v lasti Benjamina Kropca. Na članek se je odzvala soseda tega črnega madeža v mestu in nas povabila na obisk. Na inšpektoratu so nam namreč pred več kot dvema mesecema odgovorili, da bo zaradi ugotovljenih nepravilnosti Kropcu izdana odločba o prepovedi nadaljnjega zbiranja ter prehodnega skladiščenja odpadkov, saj da za to podjetnik nima pridobljenega vpisa v evidenco zbiralcev. Vendar kljub temu je dobesedno ob ograji družine Sekol še vedno nepregleden kup odpadnega železa. »Prav tako tovornjaki še vedno dovažajo železo. Ob tem se tukaj železo še reže, spravlja na kup, stiska …,« je povedala Majda Sekol.

Inšpektorji ugotavljali kršitve, a ostalo je le pri tem

Na neznosen hrup, pa tudi smrad, je njena družina opozarjala občino, krajevno skupnost, inšpektorat, a to ni zmotilo nemotenega delovanja odlagališča. V zadnjih letih je lastnik celo iz belih cistern za vodo zgradil »steno«, da je zakril pogled s ceste na kup odpadnega železa. In kakšne odgovore je dobivala gospa Majda Sekol? Od predsednika KS, da bo odlagališče prestavljeno, vrata občine so ostala zaprta, z inšpektorata pa so ji odgovarjali (kar je razvidno iz dokumentov, ki nam jih je predložila), da so ugotovili kršitve uredb o odlaganju odpadkov in mejnih vrednostih hrupa in da je zoper lastnika uveden inšpekcijski postopek.

Ko smo inšpektorat povprašali o izrečenih globah, so nam odgovorili: »Inšpekcijski postopek zoper Benjamina Kropca, s. p., je bil prvič uveden aprila 2012, na podlagi prijave (prijava je bila podana že 2010, op. a.). Zavezancu je bila takrat izdana odločba, ki jo je tudi realiziral. Po tej prijavi in vse do sedaj ni bilo podane nove prijave ne v zvezi z odpadki ne s hrupom v naravnem in življenjskem okolju.« Leta 2012 so na inšpektoratu družini Sekol tudi dejali, da je Kropec izvedel meritve hrupa v naravnem in življenjskem okolju. »Iz poročila, ki ga je izdelala pooblaščena strokovna institucija, je razvidno, da meritve hrupa niso prekoračile mejnih vrednosti,« so leta 2012 zapisali na inšpektoratu. »Vsak prižgan tovornjak povzroča hrup, tukaj pa se železo preklada s tovornjaka na odlagališče in z odlagališča na tovornjak. Prav tako tukaj stiskajo železo. In meritve naj bi pokazale, da rezultati niso prekoračili mejnih vrednosti?« je podvomila Majda Sekol.

Več v spletni in tiskani izdaji Štajerskega tednika

– deli z ostalimi

LEAVE A REPLY