Pičle možnosti za skupen nastop Zares, PS in LDS

0

20. april, 2014 ob 12:02

Izjave Zorana Jankoviča kažejo na to, da ne bo kar tako prepustil vajeti predsednici vlade, Alenki Bratušek. Ne moremo se zanašati na to, zato bomo do zadnjega dne zbirali podpise in šli na evropske volitve samostojno. Mislim, da je tako prav.

Čakanje na tistih pet minut do dvanajste je pač nesprejemljivo in ni možno. Škoda, a realnost je pač taka in to je treba upoštevati. 21. april, 2014 ob 18:00

Hojla, Grega.

Nalijva si čistega vina. Res ne vem, kakšne možnosti ima Zares na naslednjih volitvah v Slovenj Gradcu. Upam da čimboljše, saj ste vsaj mene prepričali.

A na evropskih volitvah samostojna lista Zaresa nima nikakršnih možnosti. Dobili boste nekaj sto glasov predvsem od svojih članov. Niti mojega glasu ne boste dobili, saj je povsem očitno, da nimate nikaršnih možnosti.

A vam bodo v kratkem pokrovitelji nakazali nekaj milionov evrov, s katerimi boste promovirali svojo listo? Načrtujete v naslednjih nekaj tednih več medijsko odmevnih odličnih predlogov za bistvene izboljšave v evropski politiki?

Ne? No potem bodo pač izvoljeni predstavniki list, ki ta hip imajo večjo politično podporo. Za povrhu se bodo volivci zadnji hip homogenizirali okoli večjih list, ki imajo možnost izvoliti več kot enega evroposlanca. Volivci smo ležerni in ne bomo v zadnjih nekaj tednih sami delali velike raziskave, kdo bi lahko najbolje zastopal naše interese. Podprli bomo že promovirana imena.

Razen v primeru velikih podvigov a la mariborska vstaja.

Res je v Sloveniji eni stranki uspel come-back v slovenski parlament. A državnozborski parlamentarni prag je veliko nižji od potrebnega odstotka, da izvoliš samo enega poslanca v evropski parlament. Enega poslanca je Zares uspel izvoliti le na višku svoje popularnosti. Danes več ne.

Razumem, da ne marate Jankovića in vam ne bi bilo všeč, če bi se on hvalil s številom volivcev. A zanima me, ali res v Sloveniji na nobeni izvoljivi listi ne nastopa niti en kandidat, ki bi ga bilo vredno podpreti? Ali je bolje torej oddati neveljavno glasovnico? Ker Zares očitno razmišlja o tem, da bi oddal kar neveljavno listo. Pa nimam nič proti Darji Radić. A dejstvo je, da nobeno ime na listi Zaresa ta hip ni izvoljivo. Morda Milan Kučan?

Ali Potočnik

A že pri Potočniku je jasno, da bi volivci dejansko volili o alternativah v evropski politiki in ne podpirali slovenskih strank.

Grega, ne trdim, da imam kakršnokoli dobro rešitev za Zares. Podobno kot malo para, malo muzike velja, da stranka z majhno javnomnenjsko podoro ima zanemarljivo utež v slovenski politiki.

Lahko jo izkoristi sebično za lastno promocijo na račun davkoplačevalskega denarja namenjenega za predstavitev evropskih stališč vseh list. Lahko pa poskuša ciljati višje in nesebično podpreti ALDE ter se ne obnašati tako kot vse slovenske stranke, ki jim je očitno nadzor nad državnim denarjem pomembnejši od zastopanja lastnih državljanov v EU. Očitno je tam vseeno, kdo bo. Levi ali desni, liberalni ali avtoritarni. Saj evroposlanci nimajo moči vplivati na prelivanje evropskega denarja preko podjetij a la Patria v žepe političnih strank. Zato so evropske volitve za slovenske stranke nepomembne in le priložnost, da si ukradejo košček medijske pozornosti.

Otmar pravi:

LEAVE A REPLY